A társfüggőség ismérvei

 A kodependenciáról

Nyugodj meg, tudom, mit érzel... 
Én is voltam társfüggő, de sikerült "kilábalnom belőle"
ezért tudok most Neked segíteni.

A társfüggőség néhány jellemző ismérve:

✘ A függő személy elveszettnek érzi magát, ha "a másik fele" éppen nincs vele.

✘ Képtelen önállóan kezdeményezni vagy egyedül végigcsinálni a másik részletes útmutatása és biztatása nélkül bármit is. (Azaz nem tud önállóan döntést hozni, és céljai felé haladni.)

✘ Nem adja tudtára a másiknak ellentmondó véleményét vagy azt, ha megbántva érzi magát, mert fél, hogy elveszíti. Inkább lefojtja, nem fejezi ki, amit gondol, érez. (Ezáltal folyamatosan feladja saját érdekeinket, megalázkodik, feláldozza személyiségét, önmagát.)

✘ Megfelelési kényszer uralkodik rajta, illetve önbizalom hiánytól szenved, nem tartja magát szeretetreméltónak.

✘ Folyamatosan fél attól, hogy egyedül marad, retteg a magánytól, (a szegénységtől, mások véleményétől, a gyermekét egyedül nevelő anya státusztól, stb.) (Ilyen és ehhez hasonló gondolatok járnak a fejében: "Mi lesz velem, ha elhagy? Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Nem hiszem, hogy teljes életet tudnék élni, ha ez bekövetkezne.")

✘ Ha megszakad a párkapcsolata, nem tud beletörődni vagy sürgős késztetést érez, hogy azonnal létesítenie kell egy újat. Kapaszkodik a másikba, féltékenykedik, (legtöbbször alaptalanul, - de mivel már-már megfojtja ragaszkodásával - végül akár okkal is.)

✘ Hol követelőző, hol pedig manipulatív magatartást tanúsít.

✘ Elhanyagolja barátait, hobbiját, mert minden szabadidejét a párjával akarja tölteni és ezt elvárja a másiktól is, különben sértődés / hiszti / jelenet lesz a vége. (Érzelmi zsarolást alkalmaz, hatalmi játszmákba bonyolódik.)

A társfüggőség idővel társulhat más függőségekkel (alkohol, gyógyszer, számítógép, stb.) illetve depresszióval.

Nem csak nőkre lehet jellemző, bizony férfi is lehet társfüggő.

A társfüggőség mindkét fél életére és környezetükre (gyermekek, család, barátok, munkahely) is negatív hatással van.

Ha úgy érzed, hogy a felsorolt állítások zöme igaz Rád és szeretnél ezen változtatni, kattints az alábbi gombra és olvass tovább: